^Back To Top

domowa hodowla fretek MUSZU

Zapalenie tkanki tłuszczowej (choroba żółtego tłuszczu)

Przyczyny i patogeneza

Choroba występuje u zwierząt karmionych paszą o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFAs), na przykład. Dużą ilością oleju z ryb, lub mięsem końskim. PUFAs powoduje oksydacje zarówno tłuszczów w paszy jak i w zwierzęciu, uszkadzając oksydacyjnie tkanki. Jeżeli w diecie jest niewiele witaminy E, może wystąpić choroba przy niższej zawartości PUFAs. Witamina E zawarta w pokarmie chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

 

Objawy

Występują głownie u młodych, szybko rosnących zwierząt.
Obserwuje się u nich:

  • depresje
  • senność
  • brak apetytu
  • spadek aktywności
  • duszności
  • osłabienie kończyn miedniczych
  • biegunka lub, czarny smolisty kał

W badaniu klinicznym wykrywa się twarde, rozsiane, bolesne obrzmienie w pachwinach i na bokach ciała

 

Zapobieganie

Zapobiegawczo należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę. Pokarm, który ma wysoką zawartość PUFAS powinien także zawierać dużo witaminy E
Należy unikać podawania pokarmu, który może zawierać zjełczały tłuszcz lub dużo PUFAs.

 

 


 

Maggie Lloyd (1999)>Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób:
Copyright © 2024. dhf Muszu  Rights Reserved.