Przyczyny
Fretki są bardzo wrażliwe na toksyny Clostridium botulinum, szczególnie typu C oraz typu A i B.
Bakterie te są beztlenowcami i w odpowiednich warunkach mogą namnażać się oraz wytwarzać toksyny, zwykle w rozkładającym się mięsie i zwłokach zwierzęcych.
Zjedzenie toksyny botulinowej powoduje blokadę uwalniania acetylocholiny w połączeniach nerwowo-mięśniowych, doprowadzając do porażenia wiotkiego
Objawy
pojawiają się zwykle po 96 godzinach po zjedzeniu toksyny, chociaż do śmierci może dojść już po 48 godzinach od zetknięcia się z toksyną.
U fretek pojawiają się zaburzenia koordynacji, niedowłady lub uogólniony paraliż wiotki, może wystąpić także ślinotok i zaburzenia połykania.
Śmierć spowodowana jest porażeniem mięśni oddechowych.
Zapobieganie
Chorobie zapobiega się podając fretce wyłącznie świeże mięso. Należy usuwać niezjedzone resztki. I corocznie szczepić fretkę toksoidem typu C.
Maggie Lloyd (1999)>Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób: