Przyczyny i patogeneza
Choroba występuje u zwierząt karmionych paszą o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFAs), na przykład. Dużą ilością oleju z ryb, lub mięsem końskim. PUFAs powoduje oksydacje zarówno tłuszczów w paszy jak i w zwierzęciu, uszkadzając oksydacyjnie tkanki. Jeżeli w diecie jest niewiele witaminy E, może wystąpić choroba przy niższej zawartości PUFAs. Witamina E zawarta w pokarmie chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Objawy
Występują głownie u młodych, szybko rosnących zwierząt.
Obserwuje się u nich:
W badaniu klinicznym wykrywa się twarde, rozsiane, bolesne obrzmienie w pachwinach i na bokach ciała
Zapobieganie
Zapobiegawczo należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę. Pokarm, który ma wysoką zawartość PUFAS powinien także zawierać dużo witaminy E
Należy unikać podawania pokarmu, który może zawierać zjełczały tłuszcz lub dużo PUFAs.