Fretki są dobrymi myśliwymi i ich naturalna dieta składa się głownie z małych ssaków, ptaków, ryb, płazów i bezkręgowców. Ofiary są zjadane w całości dostarczając wartościowych witamin i minerałów oraz białka. Zwykle zjadane są na świeżo, chociaż czasami przechowywane do późniejszej konsumpcji.
Wykonano niewiele badań nad dokładnymi potrzebami żywieniowymi fretek i dużo informacji przeniesiono z potrzeb żywieniowych norek i innych mięsożernych.
Poniższe informacje zebrano od kilku autorów, którzy osiągali dobre wyniki w hodowli fretek.
Przy ustalaniu diety dla fretek ważne jest uwzględnienie koncentracji energii, składu aminokwasowego i strawności białek. Fretki są wyłącznie mięsożerne i wymagają diety bogatej w białko zwierzęce i tłuszcze, a niskiej we włókna. Mają małe zapotrzebowanie na węglowodany, jeżeli w diecie jest wystarczająca ilość białka i tłuszczu, substratów do glukogenezy. Strawność węglowodanów jest niska, chociaż lepsza w przypadku disacharydów. Fretki pobierają pokarm zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym, a ich szybki metabolizm i krótki czas przejścia pokarmu oznacza, że muszą otrzymywać wysoce strawny pokarm o dużej koncentracji energii i wysokim poziomie białka zwierzęcego. Dieta bogata w węglowodany może powodować niedobór białka i tłuszczu. W naturalnych warunkach zjadają do 10 posiłków dziennie.
Niezjedzony pokarm należy usuwać.
Dorosłe fretki potrzebują około 840-1260 kJ/kg ( 200-300 kcal/kg) m.c. dziennie. W okresie rozwoju i reprodukcji potrzebna jest wysokoenergetyczna dieta, aż do 21000 kJ/kg (5000 kcal/kg).
Pokarm dla dorosłych fretek powinien zawierać 30-40% białka(, dla fretek młodych i w czasie rozrodu nie mniej niż 35%. Tłuszcz zwiększa smakowitość i strukturę pokarmu oraz opóźnia opróżnianie żołądka, powodując odczucie sytości. Jednakże zawartość tłuszczu nie może być nadmierna, gdyż może ograniczyć pobieranie białka i minerałów. Wystarczające jest 18 - 20% tłuszczu, a aż 155 powinno być w formie nienasyconej i zawierać niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe jełczeją, co obniża ich smakowitość i powoduje destrukcję witaminy E. Należy więc fretkom zapewnić wystarczającą ilość witaminy E i właściwie przechowywać pokarm ( w hermetycznie zamkniętej puszcze, w ciemnym , chłodnym miejscu. Karma po otwarciu nadaje się do jedzenia max 3 miesiące).
Niedobór witaminy E predysponuje do zapalenia tkanki tłuszczowej (choroby żółtego tłuszczu).
Ogólnie, fretki dobrze chowają się jeżeli otrzymują suchy pokarm z odpowiednią zawartością białka ( min 80% białka zwierzęcego w białku całkowitym). Pokarm ten należy uzupełnić kilkoma kawałkami mięsa i sulementami. Puszkowy pokarm dla kotów lub psów zawiera niewystarczającą ilość białka dla fretek, może powodować niewielkie zmiany w okrywie włosowej i zmniejszoną płodność oraz zwiększa występowanie kamienia nazębnego. Diety o dużej zawartości białka pochodzenia roślinnego powiązane są z występowaniem kamicy moczowej i łasicowatych. Fretki lubią jajka i chętnie je jedzą jako okazjonalny przysmak. Często stosuje się naturalne składniki pokarmu, są one smaczniejsze niż dostępne w handlu.Chociaż ich wartość żywieniowa może być mniejsza, zwierzęta jedzą więcej, tym samym zaspokajają swoje dzienne potrzeby.
Zapotrzebowanie mineralne i witaminowe nie zostało precyzyjnie określone. Tabela poniżej przedstawia odpowiednie ilości składników pokarmowych.
Wodę należy dostarczać do woli w, przeciętna dorosła fretka wypija 75-100 ml wody dziennie. Fretki lubią się bawić wodą, należy więc zwracać uwagę, czy mają jej wystarczającą ilość i czy nie jest zabrudzona. Nie należy stosować galwanizowanych pojemników na wodę, gdyż mogą występować zatrucia cynkiem.
Składniki odżywcze | Zawartość w diecie | Uwagi |
---|---|---|
Energia | kJ/kg 21000 | wymagana wysoka energetyczność |
Białko | % 30 - 40 | min. 35 na rozwój lub produkcję |
Tłuszcz | % 18 - 20 | wysoka zawartość nienasyconych |
Węglowodany | % 22 - 44 | nie są niezbędne |
Włókno | % 2 -5 | niska zawartość |
Witamina A | i.m./kg 33600 | 1000 - 4200 j.m./kg dziennie |
Witamina D | i.m./kg 3667 | 65 - 325 j.m./kg dziennie Może zależeć od zawartości Ca, P i eksploatacji na światło UV |
Witamina E | i.m./kg 125 | 3 - 15 j.m./kg dziennie |
Witamina K | mg/kg 1 | |
Witamina B1 (Tiamina) | mg/kg 8,4 - 97,8 | |
Witamina B2 (Ryboflawina) | mg/kg 1,5 - 3 | |
Witamina B6 (pirodoksyna) | mg/kg 1 | |
Witamina B12 (Cyjanokobalamina) | mg/kg 0,12 | 2 - 13 ug/kg dziennie |
Wapń | % 1,1 - 2,2 | |
Fosfor | % 0,9 - 1,2 | |
Chlorek sodu | % < 1 | |
Magnez | % 0,16 - 0,28 | w zależności od poziomu Ca i P |
Cynk | mg/kg 105 - 215 | niedobór może powodować zmiany skórne u młodych |
Jod | mg/kg 3 -5 |
Maggie Lloyd (1999)Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób: